mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto mandarynkowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 488
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastomandarynkowe.pngCiasto mandarynkowe z całych mandarynek, na mące orkiszowej i migdałowej z masą z jogurtu greckiego i mascarpone - jedna porcja o wadze 90 g ma 4,4 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,5 WBT. Niecodzienne, pyszne.

Składniki:

• 4 średnie mandarynki o łącznej wadze 360 g (waga ze skórką)

• 170 g masła

• 300 g cukru

• 3 jajka

• 90 g mąki migdałowej

• 225 g mąki orkiszowej

• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na masę jogurtową:

• 800 g jogurtu greckiego (w tabeli masa po przygotowaniu)

• 240 g mascarpone

• 140 g cukru

 

Żeby przygotować masę do obłożenia ciasta, dzień wcześniej przełóż jogurt do sitka wyłożonego podwójną warstwą gazy, zawiąż końce. Sitko włóż do dużej miski lub garnka, w której będą się zbierać płyn i włóż do lodówki na 24 godziny.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę orkiszową i proszek do pieczenia przesiej.

Nieobrane mandarynki włóż do małego rondelka i zalej wodą. Postaw na gazie, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj mandarynki okrągłym kawałkiem papieru do pieczenia o średnicy garnka i obciąż małym talerzykiem, który zabezpieczy mandarynki przed wypływaniem. Gotuj przez 20 minut aż będą delikatne. Wyjmij je z wody i ostudź. Przełóż mandarynki do blendera i zmiksuj na pure. Odstaw.

Piekarnik nagrzej do 160ºC. Do misy miksera włóż masło i cukier. Miksuj je przez 8 minut lub do czasu aż będą jasne. Dodawaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Dodaj wanilię, mąkę migdałową, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i pure z mandarynek. Wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź szpatułą. Piecz przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na 10 minut zanim wyjmiesz ciasto na siatkę do studzenia.

Jogurt (gęstą część, która została na sicie) przełóż do miski, dodaj cukier i mascarpone. Ubijaj, końcówką do ubijania piany, do połączenia. Używając szpatuły, rozprowadź masę po wystudzonym cieście. Gotowe :-)

Smacznego :-).

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ciastomandarynkowe_ww.png

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_ciastomandarynkowe_tabl.png
 

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastomandarynkowe_cal.png

Inspiracja: Donna Hay

 

 

 

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 29 marzec 2017

Instagram

Kategorie

nauka (98)
u nas (68)
podróże (31)
kuchnia (254)
desery (79)
zupy (17)
przystawki (15)
do chleba (13)
przekąski (12)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się